Kterak byl Sergejův děd blízko zhroucení

24.04.2008 00:49

I přesto, že byl Sergej i jeho předci osobnostmi, které toho moc nerozházelo, i v jejich životě bylo pár okamžiků, které vedly k jejich velkému rozčarování. Jedním z nich byla skutečnost, že milovaná družka jeho děda Vasila, jednoho z největších chovatelů koní v carském Rusku, dokázala i přesto, že věděla že to bude k jeho nelibosti zbavit jeho klisnu krásné hřívy, která byla velkou ozdobou tohoto nádherného zvířete a ve které Sergejův děd k smrti rád vískal prsty….

Jak zmiňoval Sergej ve svých pamětech ve 48 svazku, 75 kapitole bylo to asi takto. Toho času družka Sergejova děda, se kterou se později i oženil a se kterou v širokém okruhu jejich potomků žili do téměř sta let, byla učarována četbou francouzské literatury věnující se chovu parkurových koní. Ovšem tato nádherná stvoření byla v té době ve Francii pěstována v úplně jiných podmínkách a hlavně byla vzhledově přizpůsobována dobovým módním trendům v té době vládnoucím v západní Evropě. Tehdy si Natalija, jak se družka Vasila jmenovala, vzhlédla v koních s krátkou hřívou. Nejprve po dohodě s Vasilem, i přesto, že jemu to bylo silně proti mysli, lehce zkrátila Ninočce, jak se klisna jmenovala, hřívu. Zkrácení bylo téměř neznatelné a díky důkladnému hřebelcování Vasilovi i sympatické.

Ovšem při předvádění Ninočky na koňských handlech se před společnými rodinnými přáteli v jemných náznacích nechala slyšet, že zkrácení mělo být mnohem razantnější. Vasilovi přátelé s přístupem jim vlastním pochopitelně, když se Vasil věnoval dojednávání jistého handlu a nevěnoval bezduchému rozhovoru pozornost, výrazné zkrácení Ninoččiny hřívy důrazně schvalovali.

I tehdy se Natalija rozhodla k tomu, že i přes očekávanou nelibost Vasila nechá hřívu jako překvapení pro Vasila zkrátit. Na základě svého nerozvážného rozhodnutí po několika dnech opravdu tak učinila.

Jak byl Vasil překvapen, když dorazil večer domů, když mezi vraty obdržel informaci o tom, že hráze jeho rybníků se protrhly a zalily vodou polnosti sousedního statkáře a spatřil Ninočku se zkrácenou hřívou, si jistě umíte představit.

Jak dopadlo Vasilovo rozhořčení nad tímto neuváženým činem už Sergej ve svých pamětech nezmiňuje. Zřejmě nedošlo k nijakým zvráceným násilnostem s tím, že hříva klisně časem doroste stejně jako vlasy lidem. Jen existuje zmínka o tom, že Vasil byl z pohnutí nucen požít větší množství vodky, a že se ke své milované Nataliji, i přesto že raději usnula, než by se věnovala povinnostem k jejich vztahu náležícím, večer v posteli přitulil.

Jisté z pamětí je, že prohlásil, že Ninočka bez hřívy je stejná jako nebe bez hvězd.

—————

Zpět


Kontakt

Sergei Stokurev

Adresa: aktuálně někde západně od Moskvy

Telefon: Nemám. Měl jsem, ale někde na Moravě jsem ztratil klávesnici.